12.11.2008

O istorioara simpla (I)


La inceput a fost pacea. Omul primordial traia in sanul naturii, iar natura, ca o mama grijulie il hranea cu tot ce avea, din abundenta. Uneori era haituit, uneori ii era frig. Asa a descoperit pestera, focul si alte instrumente. Pentru ca nu a mai avut chef sa se deplaseze dint-o zona in alta a inceput sa vaneze si sa cultive pamantul. Si cei mai puternici vanatori si cultivatori au ajuns sa le fie capetenii si nu mai trebuiau neaparat sa vaneze.


Apoi, nu stiu de unde s-a insinuat un nene care explica fenomene, migratiile animalelor si asa mai departe. Si asa s-au inventat diferiti zei pentru ca preotul sau vraciul sa trandaveasca si sa fie hranit de comunitate.

Cu timpul s-a observat ca facand pacte cu mai multe triburi si alegand o capetenie comuna formatiunea rezultata era mai puternica si ii putea absorbi pe cei mai mici, ii putea jefui sau inrobi. Si supunand s-au format state. Iar statelor nu le priau zeitatile tuturor triburilor, mai ales ca trebuiau dati la o parte capeteniile si preotii care nu erau din gasca ce conduce. Si s-a inventat religia centralizata, religia de stat , cu temple ce serveau conducatorii proclamandu-i zei si tinand in huzur o multitudine de manipulatori-preoti (preotese).

Cine stie cine, ca sa atraga adepti spre aventuri ( eu presupun ca Moise ca sa ii faca pe evrei sa plece din egipt) a inventat monoteismul, si preotii acestei noi religii numite iudaism au plasmuit povesti ce le-au strans in carti, formand prima religie puternica, bazata pe legi clare si inviolabile.

Si totusi a ramas o religie zonala, fara multa putere. Trebuia ceva mai puternic, care sa se extinda in toata lumea.

Si s-a lucrat tocmai la permisivitate. Iubirea si iertarea. Se poate face orice, pentru ca vei fi iertat pentru ca esti iubit. Sufletele ratacite, promisiunile si minunile scrise in carti sau spuse din gura in gura puteau castiga mai multi adepti.

O religie foarte greu impusa, cu multe sacrificii umane, deoarece se lupta cu religia imperiilor ce nu isi puteau schimba clasele conducatoare. Dar, izbandind, a ros Imperiul Roman de la radacini, facandu-l in cele din urma sa se prabuseasca.

-VA URMA-

peste cateva ore sau maine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasa gandul tau aici: