17.05.2014

Notite


Ma gandeam intr-o zi ca sunt trei ramuri ale cunoasterii pe care un om le poate urma.
 Prima ar fi ramura naturii, a fenomenelor care se intampla in anumite conditii independent de vointa, pe care omul incearca sa le determine existenta, cauzele aparitiei si eventual modul de a le putea controla in folosul propriu.
A doua ramura este ramura contemplativa, un fel de stiinta a mintii, a bucuriei, ce abstractizeaza realul, si creaza un ireal inteligibil si controlabil conform nevoilor proprii.
A treia ramura este ramura sintetica , create de om , pentru control, estimare, si in general din nevoia de a fi mai presus si a controla.
Fiecare modalitate de exprimare stiintifica este o combinatie a celor trei ramuri. Mai mult, fiecare activitate umana constienta este o combinatie a celor trei ramuri de activitati, derivate din cele trei ramuri ale cunoasterii.
Ca teorie, putem identifica activitati in care una dintre ramurile cunoasterii are o pondere principal.
Astfel, matematica, fizica, chimia si celelalte activitati stiintifice de baza pot fi considerate ca avand la baza ramura naturala, aceasta avand ponderea majoritara, dar pentru intelegere e nevoie de un proces de abstractizare, contemplativ.
Filosofia, religia, literatura pot fi considerate, pe buna dreptate, contemplative, dar cu doze majore din celelalte doua ramuri, naturala si control.
Economia, statistica si altele asemenea lor, e clar, sunt stiinte ale controlului, dar au la baza legile naturale ale stiintelor si un grad ridicat de abstractizare .
Ar fi interesant de analizat fiecare activitate in parte din prisma combinatiilor ce o formeaza. Bine, probabil ar fi si inutil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasa gandul tau aici: