16.09.2013

Prima zi de...scoala

Cred ca imi amintesc prima zi de scoala. M-am dus spre hala aia de la piata, pe care nu stiu sigur daca o stiam, ca fusesem ceva ani doar vizitator, in rest, statusem ca majoritatea copiilor de varsta mea la tara, la bunici (unii mai defavorizati, care mai tarziu se considerau favorizati, aveau bunici doar la oras...).
Asa, ai dreptate, sa nu mai divagam. Am trecut de hala, prin parta aia unde era beraria, am intrat pe un gang de fo 3 metri ( care tot anul ala mi s-a parut lung,  nu de alta, da' aveam pasul mic, cel mai mic numar de unifoma trebuind modificat in jos ca sa ma cuprinda) . Dupa gang, jalea!!!
Tot felul de lume, cred ca pestrita, nu mai tin minte. Tin minte doar sentimetul. M-am simtit strain.
Am intrat in clasa. Copii, parinti. Pe nici unul nu-l stiam. Ii stiam pe ai mei. Dupa figura. Ca nu-i stiam prea bine ca oameni. Da' erau singurii care mi se pareau familiari. Si ma simteam strain. Au plecat. Si au plecat toti parintii. Unii urlau, altii aveau lacrimi in ochi. Toti se agatau de ultima urma de familiaritate. Se simteau straini. Doar vreo 5 copii de la Casa de Copii erau ok. Ei erau straini de obicei.
Am ramas cu o baba pe care o chema Tovarasa Invatatoare (in zilele de azi se numesc Doamna babele astea), care ne-a tinut o prelegere despre habar nu mai am ce. Am retinut doar ca nu vrea sa ne auda ca-i zicem tovarasa sau altcumva. Ci doar Tovarasa Invatatoare. Ai mei ii ziceau Doamna. Copiii alora care ii dadeau spaga ii ziceau tovarasa. Ma rog.M-am simtit strain.
Si mi s-a parut inutila clasa intaia Ca stiam sa socotesc, stiam sa citesc. E adevarat am invatat sa scriu de mana. Da' nu mi-a placut. In sensul ca si acum, dupa 2000 de ani scriu de picior. In rest a fost fun, ca nu ma stresam prea mult, ai mei imi cumparau carti de povesti. Eram destul de rasfatat.
Asa a fost prima mea zi de scoala. Aveam sa ma mut in urmatorii ani iarasi in clase noi. Sa ma simt strain si sa incerc alte si alte sentimente.
Sa ma integrez.
De atunci imi pare rau cand aud de cate un copil ca incepe scoala. Spun mereu: "saracul, a inceput incadrarea"

Un comentariu:

Lasa gandul tau aici: